Tijdens MusicGenerations samenwerking met Muchila Creativo en CEDE Aruba op Aruba eind 2019, kwamen we op het spoor van een theaterstuk met orkest over Boy Ecury.

Wie is Boy Ecury:
Segundo Jorge Adelberto Ecury, bijnaam Boy Ecury, wordt in 1922 op Aruba geboren in een groot welgesteld gezin, zijn vader is zakenman. Na zijn middelbare schooltijd wordt hij samen met zijn broer aanvankelijk naar een school in Portorico gestuurd, maar daar worden ze vanwege hun huidskleur niet toegelaten. De broers gaan dan naar een befaamd instituut in Oudenbosch Nederland, St Louis. Ook hier vallen de broers op door hun donkere uiterlijk. Als in Nederland de Tweede Wereldoorlog uitbreekt sluit Ecury zich aan bij het verzet – onder de naam MAX WEBER – via een studiegenoot van de Antillen, Luís de Lannoy. Ze schrijven met elkaar in het Papiaments en samen steken ze onder meer Duitse vrachtwagens in brand, vernietigen ze treinsporen en bieden ze hulp aan geallieerde soldaten. Begin 1944 wordt De Lannoy opgepakt en naar de Utrechtse strafgevangenis gebracht. Een poging van Ecury om hem daaruit de bevrijden mislukt, maar De Lannoy ontsnapt zelf alsnog in september, tijdens dolle dinsdag, als Nederlanders onterecht denken dat ze bevrijd zijn.

Omdat Ecury vanwege zijn donkere huidskleur snel opviel, heeft hij tijdens de oorlog op verschillende plekken gewoond, waaronder Tilburg, Oisterwijk, Delft en Rotterdam. Eind 1944 sluit hij zich aan bij de knokploegen in Den Haag, waar hij onder meer een NSB’er om het leven brengt. Op 5 november 1944 wordt hij na de hoogmis gearresteerd vlakbij het SD-gebouw, nadat hij is verraden. Hij wordt overgebracht naar het Oranjehotel in Scheveningen. Een dag later wordt hij op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. In 1947 wordt hij op Aruba herbegraven. Ecury wordt samen met George Maduro gezien als de grootste verzetsheld van de Antillen.

Boys onverschrokkenheid en zijn afschuw van racisme worden sterk beschreven in het stuk DE GLIMLACH VAN MAX van de hand van de Arubaanse schrijver Oslin Boekhoudt. Een stuk en een held Boy Ecury die het verdienen door veel meer mensen gezien te worden. Samen met de Arubaanse partners slaagden we erin om middelen van het V-Fonds aan te vragen om het stuk uit te voeren voor jong en ouder in combinatie met een vrijheidsmaaltijd op Aruba op 5 mei 2020.

Het hele programma heet AAN TAFEL MET MAX en bestaat uit een educatief programma op scholen en in communities, het theaterstuk en de maaltijd waarbij het gesprek tussen jong en oud gaat over de betekenis van vrijheid en bevrijding.

Wij hopen door te kunnen gaan met deze uitwisseling met onze sterke partners op Aruba en in Nederland. Daarover meer de volgende keer.