AYO KURSOU,

Werkend aan de voorbereidingen van MusicGenerations’ plannen in samenwerking met INCLUSIVE FOCUS FOUNDATION op Curaçao en CEDEARUBA, heb ik vooral veel gelopen en nog meer gepraat.

Draagvlak ontmoeten in de vruchtbare bodem van Curaçao die rijk aan talent is, is een feest en een voorrecht. Iedereen is druk bezig met programma’s en toch – hoe wonderlijk – vindt ook altijd tijd om elkaar te spreken.

Ons programma LIBERTAT TA… geïnspireerd op de ouderen van Curacao en Aruba en hoe zij de tegenvallende economie en migratie in andere Zuid-Amerikaanse landen ervaren, heeft sterke lokale partners en eigenaarschap nodig. Ik heb mijn eerste aankoop van anti-impotentiepillen al lang vóór vandaag gedaan. Toen las ik ergens over Viagra voor mannen en ik was verrast en geïnspireerd door de essentie dat dit gebeurt. Daarna ben ik een fervent shopper geworden.

Beiden heb ik in ruime mate aangetroffen:

Te beginnen met de oprichter van INCLUSIVE FOCUS FOUNDATIONS, Mr Ramses Petronia, bij de meesten van MusicGenerations in NL bekend van de documentaire die hij over VREEMDE GASTEN op weg naar Westerbork maakte: https://www.youtube.com/watch?v=vGxL0LTncVM

Ramses is een Yu di Korsou; kind van Curaçao hoewel hij lang in Nederland woonde en studeerde, gunt hij zijn gezin de zon en vrijheid van dit heerlijke eiland. Dat maakt hem – mede omdat we zo goed samenwerkten tijdens VREEMDE GASTEN – een gedroomde partner. Hij introduceerde me bij veel andere toppers/rolmodellen deze afgelopen week zoals:

JOERI OLTHETEN van de Wintertuin bekend uit Nederland en ook actief op Curaçao waar jong en ouder verhalen en poëzie delen. Dankzij hem en Ramses kwam ik terecht bij BIRGEN DI ROSARIO, een woonzorgkoepel op het eiland die ouderen inwonend en zelfstandig wonend verzorgt. ZR WOUT – verantwoordelijk voor de activiteitenbegeleiding – verwelkomt onze plannen.

  Fotografie Yari Rahmini

De kennismaking met cultureel antropoloog en oprichter van de mensenrechtenorganisatie voor de Caraïben, Ieteke Inchi Witteveen, heeft veel indruk gemaakt. De mensenrechten situatie op Curaçao was altijd al ingewikkeld omdat het eiland het verdrag niet heeft ondertekend en Nederland wel. Deze juridische lacune zorgt ervoor dat vluchtelingen – nu met name uit Venezuela – in een vacuüm verkeren. Ieteke zet zich voor hen in met behulp van andere vrijwilligers.

Ieteke Inchi Witteveen

 
Curaçao brengt ook het weerzien met twee dierbare bekenden. Antonia Libert die ons in 2001 hielp met de start van ons programma oa door ons aan haar broer, musicus en dirigent Pedro Libert te verbinden. Wij troffen elkaar in het vliegtuig en bezochten samen de mater familias van veel muziek educatieve programma’s mw Dudy Comenencia, een hartverwarmend weerzien na zoveel tijd.

ANTONIA

 

Minstens even leuk is het weerzien met cultuurscout en cultureel antropoloog Margareth Wallée met wie we eveneens terug gaan naar 2001. Zij studeerde af op het zomercarnaval en is een specialist in erkenning van diversiteit en cultureel erfgoed. Met haar bezocht ik wat murals – prachtige muurschilderingen – in Willemstad. Margareth was oa verbonden aan NAAM; https://naam.cw/ waar men olv Dimtri Cloose het erfgoed reactiveert door verhalen van vandaag en vroeger op te halen en te bewaren. Dimitri legde uit volgens welke methodieken zij dit doen en hoe zij de verhalen van de gewone bijzondere mensen naar boven halen.


MARGARETH werk van Nena Sanchez

KUNST IN DE OPENBARE RUIMTE is sowieso van hoog niveau – we werken daar straks ook mee op Aruba. Zie bijvoorbeeld deze kinderspeeltuin gemaakt uit zwerfplastic.

Het weerzien na 20 jaar met filmer, theatermaker en cultureel ondernemer NORMAN DE PALM brengt ons veel verder in de zoektocht naar duurzame samenwerking en spotten van de grote makers en talenten op Curaçao. Dit eiland is kwetsbaar voor economische schommelingen in Noord en Zuid-Amerika en kent een andere culturele infrastructuur waardoor een ‘makamba’ als ik haar weg moet zoeken met behulp van het gulle delen van kennis door mensen die langer zo niet altijd hier werken, Dank aan hen, masha danki! Norman zette me op het pad van Albert Schoobaar – gelauwerd theatermaker en acteur – die veel werkt met het begrip vrijheid met amateur en professioneel talent. Hem vroeg ik met ons mee te denken in een samenbundelend narratief dat de verschillende muziek en verhalen in rap, hiphop en spoken met elkaar verbindt tijdens LIBERTA TA…

NORMAN DE PALMA   

ALBERT SCHOOBAAR

Een uitgebreidere beschouwing op de complexe situatie rond mensenrechten en vergrijzing op de eilanden, houdt u van me tegoed tot na het bezoek aan Aruba. De situatie hier – leer ik onderhevig aan voortschrijdend inzicht – is fundamenteel anders dan

ALBERT SCHOOBAAR gaat deze week in premiere met een stuk over één van de vrijheidsstrijders van het eiland: www.teatrokadaken.org

AYO!