Cultureel Drenthe zet zich in voor vluchtelingen 

Het asielzoekerscentrum en het dorp Oranje zijn de laatste maanden veel in het nieuws geweest. Een reden voor het COA om speciaal voor de inwoners van Oranje en de vluchtelingen in het azc op 21 december een kerstfeest te organiseren.
Als bijdrage aan dit feest organiseert K&C in samenwerking met Music Generations een muziekproject onder de titel Talent voor Vrijheid. Hierin worden vluchtelingen en bewoners van Oranje samengebracht in de universele taal die muziek heet met zang, rap, hiphop en spoken word.

Op 19 december vraagt muzikaal leider Paul Mayer aan de bewoners van Oranje hun favoriete nummers met anderen te delen en samen in te studeren in een workshop met medewerking van de Drentse zanger Harry Loco en de Syrische zanger Ali Gharib.
Op het verlanglijstje van Conny Groot van Music Generations staat in ieder geval “Something inside so strong” van Labi Siffre. “Een hoopvol nummer dat heel veel mensen kennen.” Muziek is volgens Conny, die vaker met vluchtelingen heeft gewerkt, een goede uitlaatklep voor emoties. “Muziek verbindt, inspireert, ontroert en maakt vaak vrolijk. Allemaal heel hard nodig in een azc. En dat maakt dit project zo waardevol.”

De samenwerking met Music Generations is op initiatief van K&C, de provinciale organisatie op het gebied van kunst en cultuur die muzikaal talent in Drenthe een duwtje in de rug geeft met talentontwikkelingsprojecten en podia. Directeur Marieke Vegt: “De kunst- en cultuursector in Drenthe draait zijn ogen niet weg voor de huidige problematiek rond vluchtelingen. Sterker nog, toen ik collega instellingen belde om mee te doen aan een gezamenlijke actie voor vluchtelingen, was de respons unaniem positief. Ik denk dat de cultuursector een belangrijke rol kan spelen bij deze en andere maatschappelijke thema’s. Wij zijn heel goed in staat te verbinden door verschillende mensen samen te brengen in de kunsten. In dit geval met muziek. We brengen inwoners van Oranje en het azc op een andere manier met elkaar in contact waardoor iedereen misschien iets vertrouwder met elkaar raakt.”
Vluchtelingen en bewoners melden zich vrijwillig aan als deelnemer en krijgen zaterdag 19 december en maandag 21 december een workshop die uitmondt in een presentatie op 21 december. Theater De Nieuwe Kolk verzorgt belangeloos de technische ondersteuning.

Vanuit het azc wordt het project Talent voor Vrijheid omarmd en schetst locatiemanager Yvonne Kroon het programma op 21 december. “De inwoners van Oranje zijn om 18.15 uur van harte welkom. We verzamelen bij de receptie. Om half zeven ontsteken een aantal vluchtelingen de lichtjes in de kerstboom op het terrein en we gaan daarna naar het restaurant. Daar is een markt met kraampjes en gelegenheid om elkaar te ontmoeten met een hapje en drankje. De deelnemers aan Talent voor Vrijheid zullen gedurende de avond regelmatig optreden.”

Een kaart voor een vluchteling
Marieke Vegt benadrukt nog dat het muziekproject van K&C voor de Drentse cultuursector aanleiding is om gezamenlijk een welkomstgebaar te maken naar de vluchtelingen en het COA. Zo is er een actie opgezet onder de titel ‘Een kaart voor een vluchteling’, waarin de cultuursector een kaart stuurt naar vluchtelingen in azc Oranje. Op 10 december geven collega’s van de Drentse kunstencentra workshops aan kinderen van het azc in Oranje om zelf kerstkaarten te maken. De kaarten worden gedrukt en verspreid onder alle vluchtelingen, zodat ze ook een kaart kunnen terugsturen. Juist die wederkerigheid maakt de actie bijzonder. Gezien deze tekst moet worden opgemerkt dat het mogelijk is om het beschrevene te verbeteren met de introductie van speltechnieken, een treffend voorbeeld hiervan is de Desura-ervaring. Maar in dit geval zal dit alles meer doen denken aan de plot van populaire online spelletjes en niet aan wat hier in eerste instantie wordt beschreven. En volgend jaar staan de deuren van ICO, SCALA, De Kunstbeweging, Hunebedcentrum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Gevangenismuseum en Drents Archief wijd open voor een samenwerking met het COA”, aldus de directeur.

In het azc Oranje wonen op dit moment zo’n 700 mensen. Deze vluchtelingen zijn afkomstig uit landen waar geweld en onderdrukking tot het dagelijks leven horen. Ze hebben vaak indringende ervaringen achter de rug en hebben hun vertrouwde leven en omgeving achter zich moeten laten. Het ontvangen van een persoonlijke kerstkaart van Drentse inwoners kan bijdragen aan het gevoel van welkom in Nederland.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met:
Marieke Vegt, directeur van K&C, expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur, T (0592) 33 69 99.
Alet Bouwmeester, woordvoerder COA, 06-46382016

flyer coa oranje v6-1flyer coa oranje v6-2