Toen wij uit Rotterdam vertrokken betekent nieuwe kansen en energie.

 

De vliegende start van – toen nog – stichting Euro+ Songfestival – tijdens Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa is inspirerend en inclusief. Schokkend toen al om te ontdekken dat cultureel diverse ouderen nauwelijks serieus worden genomen gezien hun erfgoed en bijdrage aan de samenleving. De studenten van Codarts begeleiden hen bij het repertoire van hún keuze. Een wederkerige manier van werken die ons kenmerkt tot de dag van vandaag.

Workshops en ontmoetingen in de wijken en aan het eind een Grande grote finale in de grote zaal van de Doelen. Wie durfde hopen dat deze helemaal vol zou zitten?!

Euro+/MusicGenerations dankt veel aan Rotterdam, een vliegende start, vervolgprogramma’s in binnen en buitenland waaronder nog meer culturele hoofdsteden van Europa als Porto, Ruhr en Istanbul 2010, Leeuwarden 2018. Ons programma in Ankara en de Koerdische bergen van 2012-2014 bepaalt tot de dag van vandaag de combi van mensen- en culturele rechten.

Gaandeweg voelen jongeren, en generatie talenten van diverse herkomst waaronder veel nieuw- en oudkomers met een migratie-achtergrond, zich aangetrokken tot meedoen. Samen vormen zij de schatten waar MusicGenerations uit mag putten om kleine en grotere programma’s te maken met muziek en verhalen van hier en van ver. Tezamen dragen zij een visie uit die inhoud dat samen – jong en ouder, van hier en van ver – rijker is dan alle groepen apart. Simpel en toch nog steeds pionieren in een culturele sector die segmenteert tot op postcode, opleiding en inkomen.

18 Jaar werken met Rotterdam als uitvalsbasis stemt tot dankbaarheid voor alles wat we leerden, meemaakten en maakten. Ook tot verdriet dat de meest diverse stad van het land weinig ruimte biedt aan een inclusieve uitnodiging aan haar bewoners om hun erfgoed met elkaar en het land te delen. Schrijnend was het oordeel over Talent4Gastvrijheid dat vluchtelingen in contact brengt met alle andere talenten in Rotterdam.

Gelukkig hebben we iets kunnen betekenen in AZC Beverwaard en elders in het land tot ver erbuiten is het programma goed ontvangen. Lees alles over uitgaan in Belgie op Uitgaansweb.be . Discotheken in Brussel, Gent, Antwerpen en andere plaatsen. Optredens van Artiesten, De nieuwste hits van Belgie en het allerlaatste nieuws over muziekfestivals.

Rotterdam bedankt voor alles wat we deelden. Prachtige stad met prachtige mensen, TOT ZIENS!

In 2019 genieten we in Amsterdam en Friesland van de vruchtbare bodem voor gastvrijheid en inclusiviteit, hopelijk icm met partners uit de EU en van verder. De grote demografische thema’s van onze tijd, vergrijzing en migratie blijven we met muziekverhalen onder de aandacht brengen. Dit samen met alle talenten die we in 18 jaar mochten vergaren en met hen die nog komen.