Music Generations, het intergenerationele talentontwikkelingsprogramma dat een podium biedt aan cross-overs tussen verschillende – muziek – stijlen, sluit 15 jaar van ontwikkeling af met TALENT VOOR VRIJHEID. Na jaren van pionierswerk, eerst om de muzikale schatten van – migranten – ouderen onder de aandacht te brengen, en later in een cross-over tussen generaties, werkt nu met het meest verbindende thema ooit: VRIJHEID.

 

Muziek is een krachtig bindmiddel tussen mensen die normaliter weinig met elkaar van doen hebben. Talenten uit verschillende generaties en culturele achtergronden delen een passie voor de muziek, een gemeenschappelijke noemer die Music Generations (MG) benut om jong en ouder talent te stimuleren samen op te treden en daarbij een visie op een diverse, zorgzame samenleving over te brengen.

 

In 2014-15 is het 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd door de geallieerden. Vanaf het zuidelijkste puntje in Maastricht naar het noordelijkste op Terschelling hervonden mensen zichzelf en hun vrijheid. In samenwerking met ABOUT FREEDOM, film en festival brengen de Music Generations talenten in de steden langs het spoor van de bevrijders, couleur locale aan in optredens na onderzoek en workshops.

 

In steden waar MG een duurzame basis heeft: Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Arnhem en Eindhoven ondersteunt MG – ABOUT FREEDOM op kleine podia. Bijvoorbeeld in woonzorg- en buurtcentra en op grote podia bij partners Theater de Meervaart en Theater Zuidplein en kleine en grote buitenfestivals als Amsterdam Roots, Rotterdam Unlimited, Groninger Noorderzon en de bevrijdingsfestivals. Hier opereren de Music Generations afzonderlijk en/of in samenwerking. Hiermee beoogt MG een groot bereik onder zowel talenten als publiek.

“How important it is in life not necessarily to be strong but to feel strong, to measure yourself at least once, to find yourself at least once…”

Primo Levi

Een bereik van degenen die zich aangesproken voelen door TALENT VOOR VRIJHEID met de eigenheid in cultuur en biografie van persoonlijke ervaring en beleving. En des te meer een bereik van degenen voor wie vrijheid en diversiteit minder positieve associaties oproepen. Met hun optredens verleiden de jonge en oudere MG talenten, door prikkelende repertoire cross-overs, het publiek en (mede) deelnemers om anders naar (gast)vrijheid te kijken.

 

De research naar zowel authentiek repertoire van de oudere generaties (en andere gebieden en perioden waarin vrijheid afwezig en/of bedreigd werd) vraagt om een zorgvuldige uitwerking. Ook de cross-overs van klassiekers met de Urban stijlen van de jongeren vraagt veel aandacht. Een brede, hedendaagse, muzikale interpretatie van vrijheid is gebaat bij de verbinding tussen uitersten. De gevoeligheid van het thema eist sterke artistieke vormen die recht doen aan ieders geschiedenis met vrijheid.

Team

Conny Groot

Conny Groot

Initiatiefnemer, ontwikkeling & organisatie

Paul Mayer

Paul Mayer

Muzikaal leider

Kevin Hoogenboezem

Kevin Hoogenboezem

Projectmanager

Zippora Lodders

Zippora Lodders

Projectmedewerker

Bestuur

Bestuur

Ger Tielen (Voorzitter), Freddy May (Penningmeester), Jeannette de Noord