Bio Jan Henk de Groot

Als tiener is Jan Henk de Groot al actief als muzikant. Hij zingt in schoolmusicals, zit bij een gospelkoor in Zuidhorn en koopt op zijn 15e zijn eerste gitaar. Al snel is hij actief in diverse bands als The Alcodoll, Stremler, Plantenga en De Groot en Goldfish. Met laatstgenoemde is het hij meest succesvol en tourt hij door het land en maakt een album. Ondertussen studeert hij CMS (songwriting) aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hier ontstaat ook het nieuwe soloproject Henkus, waarvan De Groot een goed ontvangen album maakt. Hij schrijft alle nummers zelf en neemt alles zelf op. Kort daarna groeit Henkus uit tot een vijfmanformatie, met onder andere studiegenoten toetsenist Jasper Blokzijl en drummer Dennis Elderman.

In 2002 wint Henkus onder andere de 3FM demo-award en de Grote Prijs van Nederland Publieksprijs. De single She’s the girl en cd People you know (2005) krijgen veel airplay en grote podia volgen. In 2007 zet de band er een punt achter: te veel andere verplichtingen, werkdruk en gebrek aan nieuwe inspiratie brengen de band tot stilstand.

De Groot is inmiddels docent songwriting op de School voor de Kunsten te Groningen (Noorderpoort College). In 2011 brengt hij een Gronings-talige single uit, gevolgd in 2012 door het album RIFF, een ode aan zijn zieke zoon. De plaat ontvangt lovende recensies en het Ronald McDonald huis krijgt een deel van de opbrengst. Een jaar later tourt hij veel in Groningse theaters en verschijnt zijn eerste Gronings-talige cd Weerom, dat wederom vol staat met persoonlijke verhalen. Weerom is genomineerd voor de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs 2013.
Dit jaar verzorgt de singer-songwriter de theaterour De Troebadoers samen met Edwin Jongedijk en Alex Vissering door Noord-Nederland.