LIBERTAT TA… VRIJHEID IS…

“The consequence of the single story is this: it robs people of dignity. It makes our recognition of our equal humanity difficult. It emphasizes how we are different rather than how we are similar.” Chimamanda Ngozi Adichie, TEDGlobal 2009

Nederland, het Koninkrijk viert in 2019-2020, 75 jaar bevrijding van de tweede wereldoorlog. De meesten van ons weten welke gruwelijkheden er zijn gepasseerd in Europa. En welke heldendaden nog erger hebben voorkomen. Wat er zich afspeelde in de rest van het Koninkrijk – op Aruba en Curaçao – daarover gaat het generatie programma LIBERTAT TA.. De torpedoboot aanvallen op de Cariben, de black-outs, de joodse vluchtelingen die uiteindelijk werden toegelaten tegen de wensen van de Nederlandse gouverneur in, de Chinezen opstand. De heldendaden van George Maduro en Boy Ecury, deze horen tot ons gezamenlijk erfgoed en geven betekenis van verleden en heden. Het koninkrijk is rijk aan verhalen. Deze halen de partners CedeAruba en Muchila Creativo, Wintertuin Curaçao en Inclusive Focus Foundation op in samenwerking met MusicGenerations.

LIBERTAT TA… gaat over vrijheid van vroeger, WOII is daarin belangrijk, gaat ook verder terug.  Want dit gebied valt alleen te beschouwen in samenhang met slavernijgeschiedenis en migratie in Zuid-Amerika. Migratie tot op de dag van vandaag, waar met name de vlucht uit Venezuela voor onrust zorgt.

  
  

MusicGenerations doet waar wij het best in zijn: mensen samenbrengen: oud, jong, migrant en vluchteling. Eerst door in een reeks ontmoetingen op Aruba en Curaçao verhalen te delen. Onze deze vervolgens te vertalen naar muziek, rap, hiphop en storytelling. Het bereiken en enthousiasmeren van de verschillende mensen gebeurt met en dankzij onze partners. Vandaag komen ook muzikaal leider Paul Mayer, samen met enkele van onze kerntalenten uit Nederland: Zangeressen Lisa Roth en Aysegul Karaca samen met Beatboxer Haydar Al Corky op Curaçao en Aruba aan.

Zij presenteren met nieuw gevonden Caribisch talent, workshops oa in de KIA gevangenis op Aruba. Een optreden op de ArtFair van San Nicolas zet ons in de hotspot van het cultureel leven op Aruba. Dit alles met de intentie in 2020 door te gaan met deze Caribische samenwerking die ons Koninkrijk rijker maakt.