Skip to main content

De mannen die door de schemering gingen. Nauwelijks ontwaakt nog uit de nacht. Nog niet bewust zich van hun diepe kracht. Horen de vogel vrijheid zingen.

Zo opent in 1955 het oratorium DE VOGEL VRIJHEID gecomponeerd door Lex van Delden sr op de tekst van Jan Willem Schulte Nordholt. In opdracht van de viering van de 100jarige vakbeweging geschreven en uitgevoerd in het concertgebouw.
Deze tekst gaat over deze vrienden uit het Amsterdamse studentenverzet, net zo goed als over Nederland, nog nauwelijks hersteld van de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog. Zij gaat zeker over hoe de joodse familie van Delden – geboren Alexander Zwaap –  op het Namen monument in Amsterdam terug te vinden.
DE VOGEL VRIJHEID hervindt haar vleugels door het idealisme van deze twee verzetsstrijders dat uitstijgt boven het eigen herstel naar een inclusief samenlevingsideaal ver voordat het zo heette. Bijzonder bewegend van donker naar licht, neemt de slavenopstand een belangrijke rol in. En dit in een tijd waarin nauwelijks iemand bezig was met slavernij geschiedenis en Nederland net haar Indië was kwijtgeraakt.
Dit omarmend muzikaal idealisme is de reden dat het Amsterdams en Rotterdams studenten orkest op initiatief van stichting Cultuur Generatie al voor de Corona pandemie van plan waren de Vogel Vrijheid haar vleugels terug te geven. In een geactualiseerde – urgente – vorm waarbij aan de titel De Vogel Vrijheid VOGELVRIJ is toegevoegd, De teksten zijn herschreven, de  combinatie van delen gefocust op de actualiteit en de relatie met slavernijgeschiedenis met onder anderen delen uit Nabuco.
De beweging van donker naar licht wordt erdoor versterkt eens te meer door de uitvoering van uitsluitend jonge studenten, de studenten die Lex van Delden en JW Schulte Nordholt eens waren  tijdens de tweede wereldoorlog.
Het concert van 5 mei staat onder leiding van dirigent Samuel Tamerit Otero met teksten en zang van LISA ROTH en spoken word door Séna Nyaku. 
Vrijheid is de blanke tafel, dagelijks gereed met het goede brood, maar zoveel meer ook, het is het groot geluk van mensen, niet meer slaven. (teksten uit 1955)
De serie concerten gaat door in Amsterdam, Rotterdam en Almere tot en met 1 juli met als slot KETI KOTI in Amsterdam
Idee en productie, stichting Cultuur Generatie – merknaam MusicGenerations, Conny Groot
NB: DE VOGEL VRIJHEID OF VOGELVRIJ is geïnspireerd op het werk DE VOGEL VRIJHEID uit 1955 van componist Lex van Delden en het gelijknamige gedicht door Jan Willem Schulte Nordholt.