Liefde en seksualiteit



Bedrog: moeten we wraak nemen? Het antwoord hier!

De wraakgedachten van een bedrogen vrouw zijn heel normaal wanneer zij wraak op hem wil nemen: wie zou niet woedend zijn wanneer hij de ontrouw van zijn partner verneemt? Maar is het absoluut noodzakelijk om deze onbedwingbare impuls te bevredigen om hem in ruil daarvoor te laten lijden?

Wraak: een uiting van groot lijden

Verraad in een relatie wekt frustratie, wrok en immense pijn op, die vaak tot uiting komt in een bijna onbedwingbaar verlangen naar wraak. Veel bedrogen vrouwen hebben een dwingende behoefte om "hem" evenveel te laten lijden als zij. Of je nu een sexadvertentie plaats waarin je je expartner als hoer op internet zet, of dat je met de beste vriend van je ex naar bed gaat, het is beiden een teken van lijden. Alsof dit de pijn die ze voelen kan verzachten of wegnemen. Dit sentiment is natuurlijk een misvatting, want geen enkele wraakactie kan de vertrouwensrelatie herstellen die door een buitenechtelijke verhouding werd vernietigd. Erger nog, verstrikt raken in dit destructieve proces belet je om opnieuw op te bouwen.
Wraak: De behoefte erkend te worden als slachtoffer.

De wens om wraak te nemen voor de tactloosheid van een partner is ook een manier om de rol van slachtoffer op zich te nemen. "Ik ben degene die bedrogen werd, en als zodanig neem ik het recht om je de straf op te leggen die je verdient". Als slachtoffer en rechter geeft de verraden vrouw zichzelf alle macht, want zij is degene die mishandeld wordt door de man van wie ze houdt en daarom degene die er schuld aan heeft dat hij haar verraden heeft. Maar ook deze houding is niet constructief, omdat zij voorbijgaat aan het feit dat deze situatie te wijten kan zijn aan gedeelde schuld. In dit geval zijn communicatie en dialoog bijna onmogelijk, omdat het slachtoffer probeert degene die haar leed heeft veroorzaakt te overheersen.
Wraak: een kortstondige opluchting

Is het een goed idee om je partner te bedriegen zodat hij/zij dezelfde pijn voelt als jij? Natuurlijk niet! Hoewel het plegen van overspel u een kortstondige voldoening kan geven, zal dit gevoel zeer snel vervagen vanwege de wroeging die u daarna kunt voelen. Haar trots mag dan verzwakt zijn door het overspel, maar zij zou nog meer verzwakt zijn als zij uit wraak in de armen zou vallen van de op één na beste man. De beste manier om dit destructieve verlangen te beteugelen is het onder ogen te zien en het te temmen. Acceptatie is de eerste stap naar genezing.
Wraak: tijdverspilling

Wraak nemen tegen elke prijs betekent urenlang plannen maken om je wraak uit te voeren. En wordt er niet gezegd dat wraak een gerecht is dat het best koud geserveerd wordt? In die tijd moet je niet denken aan verdergaan of de feiten onder ogen zien: hij heeft je bedrogen met iemand anders. Vroeg of laat zul je het aan jezelf moeten toegeven, hoe eerder hoe beter. Ontkenning is de vijand van wederopbouw als het op ontrouw aankomt. Pas op dat u niet in een wraakzuchtige gemoedstoestand vervalt die u meer dan nodig bijblijft en kan leiden tot overhaaste en onherstelbare acties voor het mogelijke voortbestaan van uw relatie.

Ons team

Conny Groot

Initiatiefnemer, ontwikkeling & organisatie

Paul Mayer

Muzikaal leider

Kevin Hoogenboezem

Projectmanager

Ger Tielen

Voorzitter

Freddy May

Penningmeester

Jeannette de Noord

Met dank aan